Leopoldsburg zweert vuurwerk af

Leopoldsburg kende tot nu toe de traditie om vuurwerk af te steken ter gelegenheid van een aantal evenementen: de heksenverbranding met carnaval, Kamp Knalt, Leopoldsburg Zingt en de opening van de oktoberkermis. Er gaan echter hoe langer hoe meer tegenstemmen op als het gaat over het afsteken van vuurwerk. De belangrijkste argumenten tegen vuurwerk zijn de veiligheidsrisico’s en de bezorgdheid om het dierenwelzijn. De gemeente Leopoldsburg heeft dan ook de weloverwogen beslissing genomen om niet langer vuurwerk te organiseren of te faciliteren.

Vuurwerk afsteken houdt altijd een zeker veiligheidsrisico in. De laatste jaren was de vraag dan ook al meermaals gerezen welke locatie in Leopoldsburg het best geschikt zou zijn om vuurwerk te lanceren. Daarbij moet rekening gehouden worden met heel wat factoren. De belangrijkste daarvan zijn de veiligheid van de toeschouwers en de mogelijke schade aan gebouwen. De conclusie was dat geen enkele plaats in de dorpskern 100% geschikt is voor vuurwerk.

Een tweede belangrijk tegenargument voor vuurwerk is het dierenwelzijn. Heel wat dieren hebben erg veel last van de luide knallen van het vuurwerk. Het bezorgt hen overmatige stress en angst. Zeker bij grotere dieren, zoals paarden, is het niet altijd evident om ze ergens binnen te houden, zodat ze hiertegen beschermd zouden zijn. Er werd daarom al langer gekeken in de richting van geluidsarm vuurwerk, maar dat blijkt een pak duurder te zijn.

Om al deze redenen heeft de gemeente Leopoldsburg beslist om niet langer vuurwerk te organiseren of te faciliteren. Er wordt op dit moment uitgekeken naar één geschikt moment waarop een veilig alternatief georganiseerd kan worden.