Dag van de landbouw: Wintershoeve Paal

Zondag 17 september organiseert de Boerenbond de jaarlijkse Dag van de Landbouw. In Beringen kan je terecht bij de Wintershoeve in Paal.
Dirk Claes en Franka Heyvaert baten samen met hun dochter een melkveebedrijf en hoevewinkel uit. Ze doen dit al voor de derde generatie. Op hun bedrijf houden ze zo’n 70 melkkoeien, met bijbehorende jongvee. De koeien worden ’s morgens en ’s avonds gemolken in een visgraatmelkstal. In de zomer gaan de koeien op de wei, in de winter blijven ze op stal. De koeien eten vooral gras en maïs, die op dit bedrijf geteeld worden. Sinds 1999 zijn Dirk en Franka ook begonnen met de thuisverwerking van hun eigen melk. Ze maken ijs van allerlei smaken, yoghurt, room, boter en karnemelk. Het ijs wordt ook aan huis geschept, zodat je het daar lekker op het terras kunt opeten. Naast hun eigen verwerkte melkproducten verkopen ze in de hoevewinkel ook nog kaas en andere lokale producten van collega’s-landbouwers.
Je kunt zondag vrij rondlopen op het bedrijf en naar de koeien en kalfjes komen kijken. Via infostandjes kom je meer te weten over de koeien en de melk. Daarnaast kan je een kijkje nemen bij de melkverwerkingsinstallatie van de hoevewinkel. Er zijn proevertjes van verse melkproducten en natuurlijk kan je er ook hoeveproducten kopen. De kinderen kunnen naar hartelust spelen op de boerderij. Iedereen is welkom van 10u tot 18u. Adres: Rijsselstraat 1.

BRONInternetgazet