De beschermde koolmijnsite van Beringen is de best bewaarde en meest complete van de Limburgse Mijnstreek. Daarom werd de site terecht uitgekozen als toeristisch onthaal voor de Mijnstreek. Onder de noemer be-MINE wordt deze grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen herbestemd als een toeristisch-recreatief project. Dit gebeurt in meerdere fasen met als hoogtepunt de opening van de Avonturenberg.

De Avonturenberg is een unieke attractie die de voet van de terril aan het sporenpark verbindt met zijn top op een hoogte van 55 meter. Een spectaculair speellandschap, inhoudelijke erfgoedpaden, adembenemende mountainbikepaden en zichten op nabije en verre relicten van de mijnbouwgeschiedenis vormen samen één totaalconcept waarin beleving centraal staat. De vormgeving, inrichting en materialisatie om het project in te passen binnen de industrieel archeologische omgeving vereiste uitzonderlijk maatwerk.

Spelen, klimmen, wandelen en ontdekken

Tegen de helling van de terril is een wandel- en erfgoedpad aangelegd. Op dit pad geven infopunten duiding over de ruime omgeving, de erfgoedsite en de kenmerken van de mijnsteenberg zelf. Daarnaast is er een avontuurlijk speellandschap met rust- en uitzichtpunten ingericht. Gezinnen, kinderen, scholen en groepen zijn de belangrijkste doelgroepen van de attractie. Een palenwoud van meer dan duizend houten palen is drager van het speellandschap. Het palenwoud is een landart project dat zowel de aandacht trekt als een harmonieus geheel vormt met het landschap. Tussen de palen ontstaat een dwaal- en speelparcours met prismatische speelvlakken, klimgrepen en kruiptunnels. Spectaculair is de 40 meter lange glijbaan, aangelegd in het reliëf van de mijnterril.

Landmark van internationaal belang en venster naar het verleden

De top van de terril werd een bijzondere plek waar spelen en beleven samenkomen. Hier werd een verzonken kolenplein aangelegd dat letterlijk een venster naar het verleden maakt. Boven op de terril voel je je verbonden met de kolenlaag 800 meter onder de grond die van Engeland tot het Ruhrgebied loopt. De licht verlaagde positie van het verdiepte plein biedt de mogelijkheid om te ontsnappen aan de wind. Het plein biedt een bijzondere beleving van rust en geborgenheid maar kan ook worden gebruikt als locatie voor een evenement. Bezoekers kunnen rondwandelen op de verhoogde rondgang die een goed overzicht en oriëntatie biedt op de ruime omgeving met zichten op de andere mijnsites in en buiten Belgisch Limburg. Met de Avonturenberg wordt hierdoor een sterke troef toegevoegd aan be-MINE als onthaal voor de Limburgse Mijnstreek.