Openingsweekend Radio Benelux

De Radio Benelux Kennismakingsdagen zitten erop! Bekijk hier de toespraak van het bestuur, het verslag van André Caubergs en de foto’s via Paalonline!

Paalonline

Na heel veel werk mag het radio Beneluxteam fier zijn op hun nieuwe locatie zaaltje ‘radio Benelux ‘op Brelaar Heide. Met een top 3-daagse werd deze dan ook feestelijk ingehuldigd.

Nadat radio Benelux in september het zaaltje op de Hei van het kerkfabriek toegewezen kreeg was het alle hens aan dek om de st. Jozefzaal om te bouwen tot een nieuw radiostation maar ook dat de lokale verbondenheid er beter moest van worden. Dankzij sponsors en bedrijven waar men aan mooie voorwaarden materialen kon aankopen en met veel heel veel vrijwilligerswerk werd er in de zaal een nieuwe moderne uitzendstudio gebouwd. Creatief maar efficiënt, oa muren en uitzendstudio met paletten, het café kreeg ook een opknapbeurt net als het sanitair. Ook werd er een podium gebouwd voor optredens, voornamelijk hun Durango Sessions waar vooral beginnende groepjes covers of eigen liedjes brengen. Het café en de studio werden vlot toegankelijk gemaakt zodat iedereen er zich welkom mag voelen.

Vrijdag werd het feestelijk openingsweekend met een extra Durango Sessions ingezet. Om 20uur begon de Genkse groep Dr. Zebra, en vervolgens om 21uur Portrait B uit Maasmechelen. Zaterdag had eerst de officiële opening plaats in de openingstoespraak belichte voorzitter Marc Haeselaers even toe hoe men na 36 jaar bij Frans Kenens terecht kon nu dankzij de kerkfabriek voor de volgende 36 jaar een mooie locatie heeft. Als je ziet hoe de beginperiode met, illegale radiozender, de in de grond verstopte zender oa op de Klitsberg naar het lokaal van nonkel Frans en tante Martha in de Galgestraat klein maar fijn en de ruime studio met plaats voor een optreden, plaats waar ook de buurt kan meegenieten met oa vergaderlokaal of kleine feestjes. Wel Radio Benelux was, is en blijft in beweging! Werfleider of lijder Johan Reymen schetste even het verloop van de aanpassingswerken door de vrijwilligers hoe men eerst dacht 1 avond per week men bijna alle dagen begon om dan te zien hoe vele na hun dagtaak nog tot 6u per dag kwamen werken om ‘hun’ lokaal in orde te krijgen. En of het gelukt is! Een dankjewel en proficiat voor iedereen! Burgemeester Maurice Webers vertelde dat hij zich steeds welkom gevoeld heeft bij radio Benelux trouwens de enige vrije radio in Beringen en z’n deelgemeenten. Hij wil in de toekomst radio Benelux de stadsradio maken welke dan via de luidsprekers mee ambiance moet brengen in hert nieuwe centrum. Het optreden van FeSTeyn gaf dan een weergave wat radio Benelux is: sprankelend en wervelend, nieuw en oud,.. op z’n gekende humoristische manier bracht hij dan ook alle genre van muziek. Ambiance was verzekerd. Achteraf was er nog een kennismakingmoment met de (ex-)medewerkers en sympathisanten. Zondag was het dan ‘familiedag/ken je buren’ waar iedereen welkom was, een rondleiding kreeg, kon genieten van optredens en interviews met bekende artiesten, voor de kids grime en springkastelen en nog zoveel echt de Hei mee in beweging gezet.

Radio Benelux proficiat met je nieuwe locatie, wel een nieuwe locatie maar nog steeds te beluisteren op FM 106.4 MHZ of via  www.radiobenelux.be.

Klik hier voor de foto’s (Paalonline)

Openingstoespraak

Zaterdagavond brachten voorzitter Marc Haselaars en ondervoorzitter Johan Rymen een openingstoespraak. Deze kan je hieronder bekijken.

Bij elke opening hoort een openingstoespraak. Lees hierna het volledige woord van onze voorzitter en ondervoorzitter:

Beste genodigden,

 Wij wensen jullie van harte welkom op onze nieuwe locatie.
 Een openingstoespraak biedt ons een goede gelegenheid om vooruit te kijken, om in de toekomst te kijken, niet om te dromen maar om plannen te maken, concrete plannen. Het biedt ons de gelegenheid om voornemens aan te pakken.

 Er worden voornemens geformuleerd, kalenders volgepland en plannen gesmeed om onze toekomst vast te leggen. Ieder van ons plant zo zijn of haar eigen toekomst. U, uw buren, de bedrijfsleider, de lokale kruidenier, de onthaalmoeder, de jeugdvereniging, de lokale wielerclub, … en ook wij natuurlijk.

 We hoeven het u niet uit te leggen dat tussen het uitspreken van de plannen en voornemens, en de realisatie ervan een hele weg afgelegd moet worden. Waar mensen samen werken en samen aan een toekomst bouwen, wordt overlegd en bijgestuurd. Belangen worden afgewogen en uiteindelijk wordt een compromis gevonden. Water bij de wijn, maar nog steeds wijn.

 We hebben dit jaar geen echte winter gehad, maar ik wil even dat u met me meedenkt aan deze tijd van het jaar: de lente. In de lente bouwen vogels hun nest. Ze doen dat vol overgave, niets kan hen tegenhouden. En als de wind hun nest vernielt, beginnen ze opnieuw en bouwen een nog steviger nest. In het nest koesteren ze de eitjes waaruit nieuwe vogeltjes groeien, die later een nieuwe toekomst tegemoet zullen vliegen. Het ligt in de genetische code van de vogel om een nest te bouwen. Want een vogel is een vogel.

 Ook in onze samenleving heeft ieder van ons zijn ‘natuurlijke’ genetische code. En iedereen, elke mens, elk bedrijf, maar ook elke vereniging moet op zoek gaan naar zijn eigen identiteit en eigen toekomst.
 Radio Benelux heeft ook dergelijke genetische code: Muzikaal, informatief willen we sterk staan, maar ook de kansen geven aan jongeren om de eerste stappen in het radiogebeuren te zetten en doorgroeien naar jong volwassenen met sterke benen in de maatschappij.

 Ook hier, en nu, proberen wij die genetisch bepaalde toekomst te realiseren. We zien dit elke dag in de inspanningen die onze medewerkers, en vrijwilligers leveren om goede radio te maken.
 Door het nieuwe frequentieplan dat voor de deur staat, staan we voor een nieuwe uitdaging. Een uitdaging die we samen dienen aan te pakken, bestuur, vrijwilligers, de buurt, de gemeenschap. Want “samen” is nergens tastbaarder dan in een lokale gemeenschap.

 Kennedy zei: samen is er weinig dat we niet kunnen doen, in verdeeldheid is er weinig dat we wel kunnen doen. En sommigen zaaien graag verdeeldheid, sommigen maken er zelfs een levensstijl van. Wij kiezen echter resoluut om hier niet aan deel te nemen: de ingeslagen weg vervolgen met onze medestanders brengt onze elke dag een stap dichter bij onze toekomst. In het besef dat we pas echt vooruit zullen gaan, als we samen vooruit gaan.

 Zo staan we nu in onze nieuwe locatie, dat we, dank zij het kerkfabriek in gebruik hebben. Een grote dank je wel hiervoor. 36 jaar Galgestraat, ruilen we in voor 36 jaar Deurnestraat. Een locatie waar we, terecht , fier op mogen zijn. Toen ik in augustus van vorig jaar het project op mij nam, wist ik ergens wel dat het zowel leiden met korte als lange ij ging zijn. We hadden voorspoed en tegenspoed, zoals bij elke bouw of verbouwing werden afspraken niet nageleefd, kwamen we onvoorziene omstandigheden tegen, moesten we oplossingen bedenken, plannen herbekijken en vooral budgettair een hele uitdaging aangaan. We hebben hier hard gewerkt om een radiostation uit te bouwen dat technisch klaar is voor de toekomst. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost. Maanden werk waarin we toch wel iedereen die zijn of haar handen uit de mouwen stak willen bedanken. Namen noemen heeft niet veel zin, maar één iemand verdiend echt wel een pluim, onze voorzitter, waarvoor geen werk teveel, te vuil was. Maanden lang elke dag paraat om weer wat te leren “uit de bouw”, en hij heeft veel bijgeleerd, maar ook lessen getrokken.

 Deze locatie opent natuurlijk ook nieuwe opportuniteiten, er kan gefeest worden, er kan vergaderd worden, er kan gebuurt worden, er kan samengekomen worden, verenigd worden. Dit zijn niet enkel opportuniteiten voor ons, maar ook voor de hele buurt.

 Sta ons toe deze korte toespraak te beëindigen met een woord van dank,
 Eerst en vooral onze vrouwen, zij hebben ons gedurende maanden elk vrij moment moeten missen, opofferingen moeten doen, uitstapjes uitstellen en noem maar op. Ook bedanken we graag onze vrijwilligers voor hun inzet en ijver om onze radio een duidelijke stem te geven, te vormen, te voeden en te verzekeren. Veel mensen die veel inspanningen leveren, maar altijd achter de schermen. Bedankt hiervoor. Een dankwoord aan onze sponsors, dank zij jullie hebben we materialen gratis, of aan een prikje kunnen bemachtigen. Budgettair was dit van harte welkom. Verder wil ik ook nog een dankwoord richten aan onze adverteerders, dank zij jullie kunnen we de stabiliteit van onze radio verzekeren.

 Een speciaal dankwoord aan speciale gasten: Frans Kenis, dank zij Jenny en Frans hadden we 36 jaar de locatie aan de Galgestraat, En aan Achiel, jarenlang onze voorzitter, soms tegen wil en dank, maar steeds blijven door zetten om Radio Benelux op de kaart te houden.

 Dank je wel allemaal.
VIAAndré Caubergs
BRONPaalonline